Select Page

Maailma on täynnä ihmeitä ja luonnon tarjoilemia ilmiöitä. Kun tarkastelee ympäristöään ja tutustuu siihen tarkemmin, löytyy yleensä jo paljon asioita, jotka kiehtovat ja ovat todella ihmeellisiä. Joskus luonnonilmiöt ovat niin voimakkaita, että ne saavat haukkomaan katselijoiden henkeä.

Joskus on myös syytä olla varuillaan, sillä luonnon voimaa ei ole vielä voittanut mikään. Tähän listaan on koottu vaikuttavia luonnonilmiöitä ympäri maailmaa ja niitä kaikkia on mahdollista päästä periaatteessa seuraamaan myös Suomessa.

  1. Tykkylumi

Valkoiset hahmot, nuo luonnon omat lumipatsaat ovat hurmanneet monen kauneudellaan ja mystisyydellään. Kun on pohjoisessa ja katselee vaara-alueen lakimetsää sekä lumen peittämiä puita kaikessa hiljaisuudessa, mieli lepää.

Tykkylumi eli tykky voi muodostua kahdella tapaa. Huurretykky on muodostunut sumusta tai pilvistä, jotka pakkasella tarttuvat puihin muodostaen huurretta. Nuoskatykky saa taas syntynsä kosteana sataneesta lumesta eli nuoskasta. Tuuli edesauttaa omalta osaltaan tykkymuodostelmien syntymistä, mutta kovat puuskat saattavat myös lopulta rikkoa niitä. Yhdessä kuusessa saattaa olla jopa kolmen tonnin painosta lunta. Lapin kuuset ovatkin mukautuneet luonnon haasteisiin kasvattaen alueella lyhyemmät oksat.

  1. Revontulet

Valloittava valoilmiö ihastuttaa katsojaansa pimeään aikaan napa-alueilla. Nuo punaisen, vihreän, violetin ja sinisen väreissä loistavat revontulet ovat avaruussäästä aiheutuva reaktio. Auringossa tapahtuvista roihupurkauksista lähtee liikkeelle plasmaa eli elektronihiukkasia, jotka osuessaan maan ilmakehän happi- ja typpimolekyyleihin muodostavat yhdessä valoilmiön.

100-200 kilometrin korkeudessa näkyvästä luonnon värinäytelmästä ovat jo muinaiset kansat kertoneet omia tarinoitaan. Nykyaikana tieteellisen tutkimuksen avulla niistä on saatu jo paljon selville, mutta vielä riittää tutkittavaakin.

  1. Pallosalama

Mystinen kirkas pallo leijuu taivaalla, tulee sisään kotiin tai lentokoneeseen. Pallosalama kuuluu ehdottomasti ihmeellisten luonnonilmiöiden joukkoon. Se ei osu monesti kohdalle, mutta se on mahdollinen siellä, missä on ukkostakin. Ilmiö on niin harvinainen ja erikoinen, että edes tiedemiehet eivät ole päässeet vielä yhteisymmärrykseen sen synnystä.

Erilaisia teorioita on kuitenkin esitetty, tarinoita kerrottu ja pallosalama on saatu myös tallennettua videolle. Kyseessä on oikea maapallon luonnonilmiö eikä viesti avaruudesta. Pallosalama kestää yleensä muutamia sekunteja, mutta sen on nähty kestävän myös jopa pari minuutin verran. Ilmiö päättyy normaalisti paukahdukseen ja kirkasta palloa ei ole enää näkyvissä. Kooltaan se on parin sentin halkaisijasta jopa metriin. Se on erittäin vaarallinen ja esimerkiksi taloon osuessa tuo tulikuuma pallo aiheuttaa tulipalon.

  1. Vesipatsas

Merellä siintää komea näky. Trombi eli vesipatsas kulkee veden päällä nostaen vettä mukaan vauhtiinsa. Kyseessä on pienimuotoinen pyörremyrsky halkaisijaltaan 10-200 metriä ja siihen liittyy suppilonmuotoinen pilvi ja usein ukkosta. Valloittavaa ilmestystä ei kannata kuitenkaan ihailla liian läheltä, sillä vesipatsaan sisällä olevat tuulet ovat voimakkaita.

Vesipatsas syntyy, kun merellä tuulet puhaltavat samassa kohtaa eri suuntiin ja myrskypilven nousuvirtaus nostaa pyörteen pystyasentoon. Trombit ovat mahdollisia missä tahansa päin maailmaa, jossa on ukkosmyrskyjäkin. Yleisin esiintymispaikka on Yhdysvalloissa otollisten tuulten johdosta. Suomen yli kymmenestä havaitusta trombista suurin osa on vesipatsaita.

  1. Eläinten sataminen

Tornadoihin liittyy myös luonnonilmiö, eläinten sataminen. Eläimet, kuten kalat, sammakot ja linnut putoavat sateen mukana taivaalta. Erityisesti kalat saattavat selviytyä hurjasta matkastaan hengissä, joten matka ei ole voinut olla kovin pitkä. Joskus niiden kerrotaan olleen jäätyneitä, joten ne ovat todennäköisesti nousseet korkealle yläilmoihin ja matka on ollut pidempi.

Outo ilmiö on saanut paljon tutkijoita ympärilleen. On selvitetty, että mitä ilmeisemmin eri kokoiset pyörremyrskyt, kuten trombit, nostattavat eläimiä mukanaan voimallaan ja ne sitten jossain vaiheessa putoavat alas pilvestä.